5ZENSES
Sauna & Massage

Sauna en gezondheid

Sauna, massage, en infrarood vullen elkaar perfect aan en zijn goed voor bijna iedereen. Ze bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen, en door het gebruik van alle drie versterken ze elkaar voor maximaal effect. Hieronder staan de gezondheidseffecten voor een gemiddeld lichaam, maar het kan zijn dat jouw lichaam nog veel meer baat heeft bij een behandeling dan een gemiddeld lijf. Bijvoorbeeld omdat je veel last bent van de klachten hieronder. Als dat zo is laat dat ons weten. Dan gaan we kijken hoe we jou kunnen helpen.


Verhoogt je weerstand tegen verkoudheid, griep etc. Door de temperatuursverhoging maakt het lichaam witte bloedcellen aan die virussen te lijf gaan. Ook zullen je bloedvaten verwijderen. Na de sauna koeling vernauwen deze weer. Hier wordt het lichaam getraind en kan jij beter tegen wisselende temperaturen. Dit effect kunnen we nog verder                          versterken door een massage van de lymfeklieren om je lichaam te                                stimuleren de rommel op te ruimen.

 

Een lekker pittige workout. Passief sporten! Terwijl jij lekker relaxed ligt versnelt de hartslag met zo’n 50%.

Iemand die 25 minuten in de sauna doorbrengt, heeft gemiddeld dezelfde stijging in hartslag en bloeddruk als wanneer er cardio op een roeimachine wordt gedaan. Slapend fit worden en afvallen, wie wil dat nou niet!


Heerlijk voor je huid en haar. Door de warmte gaan je poriën openstaan. Overtollig talg en ander vuil dat vast zit in je poriën zweet je er ook lekker uit. Weg met die puistjes en mee-eters! Je bloedsomloop verbetert wat zorgt voor een snellere vernieuwing van de huidcellen, waardoor je huid levendiger, zachter en frisser oogt. Ook zorgt de sauna voor een mooie glanzende haarbos. Door de hitte wordt er een speciale klier in onze hoofdhuid geactiveerd, die ons haar bevochtigt en in goede conditie houdt.


Ontgiften van je lichaam. Sauna-zweet komt vooral uit je bloed. Zodra je bloed vocht verliest probeert je lichaam de balans weer te herstellen door vocht te onttrekken uit onder ander vet-, spier- en huidweefsels. Hierdoor komen er vochtstromen binnen je lijf op gang en worden afvalstoffen en melkzuren via het bloed en vervolgens via zweet afgevoerd. Ook afvalstoffen die al langer tijd vast zitten in weefsels vinden zo hun weg naar buiten. Het is super effectief dit te combineren met massage van de lymfeklieren en infrarood straling om deze op gang gebrachte vochtstromen verder te vergroten totdat je zelfs van binnen ook weer helemaal fris bent.


Zorgt dat je je gelukkiger voelt. Door de warmte en massage maak je gelukshormonen aan (dopamine en serotonin). De sauna warmte en massage koppelen je hersenen aan gevoelens van primaire geborgenheid. De warme armen van je moeder om je heen, of je handen om de hete chocomel in de winter. Kinderen worden socialer, staan meer open voor anderen en voelen zich veiliger.


Vermindert de klachten van: 

 

Menstruatie. De combinatie van warmte, (lichte) massage en ontspanning kan menstruatie (PMS) klachten echt verlichten. In tegenstelling tot vele infrarood stralers dringen onze zogenaamde full spectrum stralers dóór de huid heen om het lichaam (en de spieren die de krampen veroorzaakt) van binnen te helpen verwarmen en ontspannen. Je mag dus gewoon komen als je ongesteld bent/wordt.


Astma/hooikoorts en andere allergieën. In de sauna ontspannen de spieren rondom de luchtwegen zich terwijl de luchtpijp wijder wordt door de ingeademde warme lucht. Daarmee verlicht de verkramping die benauwdheid veroorzaakt. Astmapatiënten hebben ook vaker last van infecties van de luchtwegen (verkoudheid, hooikoorts etc). Naast de algemene weerstand-versterkende effecten van de sauna worden de slijmvliezen wel tot 7 keer zo sterk doorbloed, wat helpt infecties tegen te gaan.


Slaap problemen. Naast de voordelen van algehele ontspanning helpen de massage en sauna hier extra mee door de afwisseling van koelte en warme. Iedereen kent natuurlijk het warme bad voor het slapen gaan. Hoewel het bad (of douche) op zichzelf natuurlijk warm is daalt je lichaamstemperatuur juist sterk wanneer je eruit stapt omdat het warme water op je huid verdampt. Deze snelle en sterke afkoeling  van je lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je brein sneller in de 'slaapmodus'zal gaan en je dus sneller in slaap valt.


Pijnverlichting. Vaak last van hoofdpijn, spierpijn of andere pijn? De sauna warmte dringt door in de gewrichten en spieren, en verbetert de bloedcirculatie en zuurstof toevoer. Net zoals de massage. Door het verminderen van de gevoeligheid van zenuwenuiteinden verlicht de pijn en wordt het lichaam geholpen om zichzelf te genezen. Massage verlicht de pijn ook. Als je je ergens aan stoot is je eerste reactie om over de pijnlijke plek te wrijven. Dat is dus niet voor niets.


Constipatie, en blaas en urineweg problemen (geen ontsteking). Door het masseren van de buik activeer je je darmstelsel en blaasgebied en verbeter je je stoelgang. En net zoals bij menstruatie klachten kan het verwarmen van je buik de pijn verlichten.

Verlaagt de kans dat je later last krijgt van:

Hart- en vaatziektes/hoge bloeddruk. Fins onderzoek wijst uit dat saunabezoekers veel minder kans hebben op een hartaanval. De sauna staat voor je hart gelijk aan sporten en het trainen van je hart. Door het vernauwen en verwijden van de slagaders in de warmte afgewisseld met kou verbetert ook de elasticiteit van de slagaders.


Alzheimer/Dementie/Parkinson. Wederom Fins onderzoek wijst uit dat geregeld saunabezoek je veel minder kans geeft op deze ziekten. Waarschijnlijk is dit omdat de sauna ervoor zorgt dat er meer en vaker vers bloed door de hersenen stroomt.


Meer lezen?

Wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van sauna, massage, en infrarood is nog beperkt. Hier staan enkele studies genoemd. Taaie kost, maar wel de beste bron voor hoogwaardige informatie. De samenvatting:

1) De gezondheidsvoordelen zijn vaak aantoonbaar, sommige sterker dan anderen.
2) Er zijn weinig tot geen schadelijke neveneffecten bekend. Wel is voorzichtigheid geboden bij kwetsbare groepen.

Sauna en Gezondheid: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/
Sauna en Dementie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27932366/
Sauna en je Hart: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262976/
Massage en Menstruatie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638625/
Massage en Stress: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892349/
Massage en Kinderen/Tieners: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617372/
Gezondheid en Infrarood: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699878/