5ZENSES
Sauna & Massage


Zie je er tegen op om zonder iets aan naar de sauna te gaan? Heel begrijpelijk en heel normaal, dat heeft bijna iedereen hoor…de eerste
vijf minuten.

Waarom? De ervaring leert dat mensen spanning ervaren tijdens het ontkleden, niet tijdens het ontkleed zijn. Als die horde eenmaal genomen is neemt het stressniveau zeer snel af, om na vijf minuten weer dicht tegen normaal te zijn. Met andere woorden, naakt worden is eng, naakt zijn vaak niet. Daarom hebben wij dan ook anders dan bij een publieke sauna een aparte ruimte waar je je rustig alleen kunt omkleden.

Lees hieronder de ervaringen van vele anderen die voor de eerste keer naar een sauna gaan. Iedereen begint over die vijf minuten! Die zijn ongemakkelijk (en de eerste vijf seconden doodeng), en daarna begint het ontspannen en genieten.


http://prettybeautyland.blogspot.com/2012/05/de-eerste-keer-naakt.html

“Maar daar ging ik dus... Helemaal naakt, slechts omhuld met een badjas. En ja die moet een keer uit... 1...2...3 NAAKT! Na vijf minuten liep ik schaamteloos rond in de sauna. Een uur later kletste ik met andere 'naakte mensen' alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En na nog een uur had ik het niet eens meer in de gaten. Ik genoot alleen nog maar van de heerlijke sauna's, baden en massages.”


https://ikhebnognooit.wordpress.com/tag/naakt/

“Ik vind persoonlijk dat er niets eng is aan het naaktgedeelte. De meeste bezoekers zijn koppels die dit vaker doen. Natuurlijk is het in het begin even schrikken als je een naakte man of vrouw voor je ziet. Maar na vijf minuten was ik dit wel gewend. Voor veel mensen kan dit eng zijn om zich letterlijk bloot te geven. Eenmaal dat je de stap hebt gezet is dit voor velen geen probleem meer. Ik voelde me op mijn gemak en ook voor Jasper viel het beter mee dan verwacht.”

https://www.projectleven.nl/sauna/

“Maarten was de enige van de roeiploeg die al vaker in de sauna was geweest. De rest, waaronder ik, keken onze ogen uit. Overal naakte mensen. Of met een handdoek om of een badjas aan. Na 30 seconden was dit trouwens al over, omdat niemand er heel gek over doet of je raar aankijkt. Na vijf minuten in de eerste sauna kon ik me al overgeven aan de warmte en de rust. Sindsdien ga ik regelmatig naar de sauna. Het is zo ontspannend en rustgevend.”


https://www.proud2bme.nl/Beautyblog/Wellness_en_een_eetstoornis

“Ik ga heel vaak naar een Welness center. 1x in de maand. Of een dag of een avond ( van 17.00 tot 23.00 ).Ik zie het als een oplaad punt. ( even stekkeren 😛)

Ondanks dat ik ook een eetstoornis heb. Heb ik geen moeite om daar rond te lopen.
Misschien dat ik de eerste 5 minuten denk. WHOOO iedereen kijkt naar me. En ik kan hun gedachtes invullen. Na die
vijf minuten, kan het me niets meer schelen.
Ik geniet er er van, ik kom daar tot rust , kan me gedachtes uit zetten.
En ga moe maar voldaan altijd naar huis..”


https://www.gewoonsher.nl/2017/07/de-eerste-keer-met-je-blote-piel-de.html

“Vervolgens vroeg ik mezelf af waarom ik eigenlijk niet naar een naaktsauna wilde. Antwoord (ja, hou je vast hoor): omdat ik dan naakt ben. Goh. Big deal zeg. Naakt. Net zoals iedereen daar dus. Ineens voelde ik me echt een kneusje dat ik me überhaupt heb laten tegen gehouden door zoiets 'stoms'. En, ik zal je vertellen, het viel dus ook alles mee. De eerste vijf minuten waren lichtelijk awkward, maar daarna... Lekker boeiend. Het is ook wel een gek fenomeen natuurlijk, vooral als je het voor de eerste keer doet. Maar, wat ik dus wil meegeven: het is te doen jongens, het is te doen.”


https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=2&t=1643979&start=25

“Ik vond de eerste keer ook een beetje vreemd, mijn beste vriendin had me overgehaald om te gaan dus toen heb ik me er overheen gezet. En sindsdien ben ik ook groot saunaliefhebber :j En na vijf minuten zie ik die andere mensen niet eens meer, ik kom om te genieten van de sauna's en baden en niet om naar andere mensen te kijken.”

https://forum.filologica.fkgent.be/viewtopic.php?f=1&t=4785&start=675

“Ik ging vroeger met mijn ouders wel vaak naar de Aqua-azul hier in Gent, en ik had daar geen probleem mee. De eerste vijf minuten dat je kleren uit zijn, voel je je een beetje onwennig, maar vanaf daarna...”


https://forum.filologica.fkgent.be/viewtopic.php?f=1&t=4785&start=675

“Zelf heb ik absoluut geen probleem om naakt in een sauna te lopen, de eerste vijf minuten doen wat vreemd, maar dat went direct."


https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g1598727-d681253-r535111553-Elysium-Bleiswijk_South_Holland_Province.html

“Wij zijn gisteren voor het eerst naar een sauna/wellness gegaan. Om te proberen niet te dicht bij huis :-) De keuze was op Elysium gevallen, puur op basis van hun website. Het is ons echt goed bevallen. Als beginnende sauna bezoeker twijfel je toch even ... zelf in je sauna-kostuum daar rondlopen tussen al die andere mensen. Maar dat schaamtegevoel was binnen vijf minuten geheel verdwenen - na de "eerste schrik" van al die naakte mensen om je heen.”


http://www.saunablogger.nl/eerste-keer-sauna-hoe-ga-je-daarmee-om/

“Hoewel ik het op dat moment het liefst zou doen, wist ik dat je natuurlijk niet met je handdoek of badjas onder de douche kon. Met die reden heb ik het haakje uitgezocht wat het dichtst bij de douches zat en stoof snel onder de douche, met mijn gezicht naar de muur zodat niemand iets kon zien. Na vijf minuten rondgelopen te hebben in het saunacomplex kwam ik erachter dat het hele naaktzijn gewoon een onderdeel was van de sauna en zo kon ik me er snel overheen zetten.”


http://www.blogofys.nl/lifestyle/eerste-keer-sauna/

“Ik HOU van de sauna, maar de eerste keer dat ik ging had ik ongeveer dezelfde gedachten als jij hihi. Ik wist ook niet waar ik moest kijken. Maar goed, ik weet het aan mijn preutse, calvinistische opvoeding, en ik ging gewoon nog een keer. Maar dat was omdat ik het in de sauna zitten an sich erg fijn vond. Dat is wel een vereiste denk ik, om ervan te kunnen genieten. Nu kun je me met niks blijer maken dan met een dagje sauna. En al die naakte mensen, dat is dan de eerste vijf minuten nog super weird, daarna zie ik het niet eens meer.”


https://www.studenten.net/artikel/blog-sophie-mijn-naaktdebuut-in-het-openbaar

“Het ethisch dilemma speelde op en een dosis lef in de trant van “Girls on fire” en “Iedereen is toch hetzelfde” nam me over. Het is de eerste vijf minuten altijd even wennen, maar daarna voel je je herboren! Nu denk je nog never-nooit-niet, maar probeer het één keer en je bent verslaafd.”


https://www.monogamish.nl/2017/08/02/http-www-monogamish-nl-stories-eerstekeer/

“Even acclimatiseren, wat drinken, rondkijken…maar al snel verdwijnt de onzekerheid en het ongemak. Het is net zoals in de sauna waar je na vijf minuten volledig gewend bent aan het naakt rondlopen.”


https://www.joopletteboer.nl/?pagina=faq

“In de sauna is het niet de bedoeling om badkleding te dragen. Waarom zou je? Thuis stap je toch ook niet in badkleding onder de douche of in bad? Oh, maar in de sauna kunnen andere mensen je in je blootje zien. Nou en? Oorspronkelijk is het saunabad een bloot bad en dat is volkomen normaal en vanzelfsprekend, het is dus niet nodig om je ervoor te schamen. Na een aantal minuten gewenning weet je meestal niet beter. Voor mensen die nog nooit in een sauna zijn geweest zal al dat bloot best even wennen zijn, maar dat is binnen vijf minuten over. Na verloop van tijd zal de gewenning het overnemen van je aangeleerde schaamte en kan het genieten beginnen. Het bloot-zijn werkt bevrijdend en is heerlijk.”


https://meisjesanne.com/2014/12/09/lekker-piemels-kijken/

“De eerste vijf minuten in een openbare sauna waar naakt wordt gerecreëerd zijn altijd een beetje ‘ongemakkelijk’, zeker voor diegene die er voor de eerste keer heen gaat, en men zal wat rondkijken om te checken of zij/hijzelf wel ‘normaal’ is vergeleken met die anderen. Na die vijf minuten is het enkel nog genieten van de effecten van zo’n zweethutten :).”


https://wijzijnjan.nl/forum/viewtopic.php?t=2980

“Het naturisme 'in een groep' was voor mij nog vrij nieuw. Ik denk dat het spannende er binnen vijf minuten af was, want het leek of dat ik de groep waarin ik terechtkwam al jaren kende. Inmiddels loop ik al wat jaren mee en ik ben erachter gekomen dat de naturisten eigenlijk net gewone mensen zijn.”


En blijkbaar is de ‘vijf minuten’ ervaring universeel. Lees hieronder over de eerste sauna-ervaring van buitenlanders over de hele wereld:


https://www.hadafewbeers.com/tag/sauna/

“I think this is the point where I need to address the naked part because some of you are thinking this is very weird, pervy or just fucking insane. You’re all wrong and you’re all right. Taking off your bathing suit is weird for the first time, for the first five minutes. After that you start to realize that the atmosphere in a German Sauna area is about as sexy as a hospital visit.”

https://www.reddit.com/r/chicago/comments/3gdpvu/a_visit_to_king_spa_the_24hour_korean_megasauna/

“I've been here a few times with my mom. I always leave feeling super relaxed. The first time I went, the naked part was weird for about five minutes. I got over it quickly, though, when I realized that everyone else was also naked and no one was looking at me.”


https://www.gwhatchet.com/2008/04/21/gw-expat-from-prude-to-nude/

“As if the situation wasn’t already awkward enough, the locker room was co-ed. So with Swedish friend Julia at the locker to my left and a 70-year-old German lady to my right, I ditched my swimsuit and headed for the pool. The first five minutes were perhaps the most awkward I have ever experienced. Between the swimming, sauna-ing, foot washing, wine drinking and group showering, it almost started to feel normal that nobody was wearing clothes.”


https://anotherworldblog.wordpress.com/2012/05/10/the-perils-of-public-nudity-european-edition/

“As I’d been told, the “no big deal” vibe was in full effect. Everyone was acting like all of this was perfectly natural, normal and not the slightest bit awkward. It’s amazing how quickly nakedness can become blase in a Dutch sauna. It’s like getting tossed into the deep end of the culture shock pool. If you can survive five minutes in the communal showers without fleeing towards the nearest exit, and if you’re not terribly self-conscious, the rest of the trip is mild by comparison.”

https://www.yelp.ca/biz/olympic-spa-los-angeles?rh_ident=cold_pool&rh_type=phrase&start=20

“As for the walking around naked....I'm not a modest person, so I never felt uncomfortable. However, you really do forget after five minutes that your naked.”

https://www.independent.co.uk/travel/europe/splashing-out-getting-down-to-the-bare-essentials-in-the-baltic-sea-1275611.html
“The saunas at Ribersborg are a cut above the average sweat-box. Large picture windows face out to sea, providing a much more calming view than the blasé nudity of the Swedes. Nakedness is not enforced but is expected;
five minutes in and sitting around starkers seems almost comfortable.”

http://casteluzzo.com/2016/02/21/valentines-day-and-the-naked-sauna/

“And if you live here or somewhere else where public baths or saunas are a thing, I highly recommend it. Don’t let the nudity put you off; it’s so relaxing you won’t even remember you’re naked after five minutes.”


https://dashingaroundtheworld.com/the-time-we-visited-a-naturist-resort/

“The best advice I can give is treat it like a band-aid, get it over with quickly and don’t look back. For the first 30 seconds it was strange; being completely nude in broad daylight with hundreds of people around, until I realised that nobody gave us a second glance. Being naked is only taboo or sexual because we as a society choose to make it taboo. It’s like flicking a switch, as soon as you remove all the connotations that we associate with nudity, as soon as you turn that part of your brain off, it’s no different to wearing (or not wearing) anything else. Five minutes in and it felt like any other day at the beach, only with the benefit of breeze and sunlight in places which don’t traditionally experience them.”


https://www.hackerparadise.org/blog/spend-your-summer-working-remote-with-hacker-paradise-seoul-or-sicily/

“You’ve heard about them before. The day spas in South Korea. Everyone we take is hesitant at first because you are totally nude, but once you get over the awkwardness of it in the first five minutes, everyone LOVED them.”

http://followbenandjenna.com/germany-tips-for-baden-baden-and-its-all-nude-friedrichsbad-thermal-spa/

“My wife and I went to Friedrichsbad a couple of years ago. After eleven days of walking all over Bavaria, the scrub massage and soaking was heaven to our legs. We had a wonderful experience, the facilities were gorgeous, and the nudity was not an issue after the first five minutes.”


https://blog.ricksteves.com/blog/naked-cartoon-characters-in-germany/
“I was just in Baden-Baden for the first time last weekend and wanted to experience Friedrichsbad since I’ve seen Rick’s episode before. Being this was a totally new nude experience for me, I found it awkward for about the first
five minutes and after that I didn’t even realize I was naked. You just have to allow yourself to relax which is actually easy to do considering the spa is itself amazingly relaxing. I liked it so much that I went back the next day for another session.”

https://www.harpersbazaar.com/uk/travel/travel-guides/news/a42033/erica-wagner-takes-the-waters-in-wiesbaden/

I confess that the first five minutes of strolling around naked – bar a pair of flip-flops – among the good folk of this historic city was a little jarring; but you know what? After those few moments had passed, I began to wonder why anyone wore a bathing suit, ever.


http://old.georgiatoday.ge/article_details.php?id=11458

“Almost every home in Finland, including the apartments, includes a sauna as part of its layout. It took a while for my British, not to mention Canadian, reserve at public nudity to drown in the sheer bliss of the experience. This happened in a village in Austria in 1992, when finally I shed my swimming trunks and abandoned myself to the idea that this was normal. The first five minutes, if that, were the strangest; since then I have never looked back.”


https://socalpulse.com/los-angeles-korean-spa/

“If you’re visiting a Korean spa while in Los Angeles, prepare to get naked. Check your modesty in a locker. Naked areas are separated by gender, and it’s really no big deal. You’ll forget all about it five minutes in.”


https://www.123helpme.com/view.asp?id=12213

“Standing there naked, for the first five minutes was the hardest thing I had ever done - or so I thought. Here in Sweden, when changing in the locker room, it is proper etiquette to wander around in the nude. One's towel does not serve any other purpose besides drying one off - it is not a cover for one's nude body. This was a big step for me. It is the American way to use your towel as a shield from exposing your naked behind to others. Well, not here.”